tylna wycieraczka

Isuzu Trooper

tylna wycieraczka

Postprzez loony-toons » 03 maja 2010, 21:54

serwus koledzy.... ja z takim dość błahym tematem
Gdzie to mamy przekaźniki od tylnej wycieraczki/spryskiwacza? spryskiwacz mi nie działa a co gorsze wycieraczka nie wraca do poziomej pozycji tylko zostaje tam gdzie ją wyłączę. Nic takiego, tylko wkurza mnie że nie mogę znaleźć przyczyny.
T
loony-toons

Re: tylna wycieraczka

Postprzez Nahen/thor_ » 04 maja 2010, 22:16

Na początek rozbież cały szajs spod tylnej szyby i dobrze wyczyśc co się da i potraktuj jakims WD40 okolice przekładni, poza tym upewnij się że nie idzi eprąd do pompki spryskiwacza bo u mnie wystarczyło wszystko wyczyścić swojego czasu i spryskiwacz zaczłą działać. Co do wycieraczki nie wiem czy przekaźnik załatwi sprawę, ja tam się przyzwyczaiłem do 'celowania" w m9iejsce wyłączenia ;) u mnie przekaźnik jest na prawym nadkolu ale nie dam głowy obciąć że to jego "naturalne" miejsce ;)
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez Nahen/thor_ » 04 lip 2010, 21:47

Nie wiem jak postępy i czy udało Ci sie cos z tym zrobić ale mogę dołożyć jeszcze troche informacji:

Z lewej przy zbiorniku na płyn do spryskiwacza masz wiązkę na całą lewa stronę tyłu: spryskiwacz, lampa, wycieraczka, ogrzewanie szyby, centralny zamek. Na początek bez stresu weź w łapkę skalpelek/nożyk rozetnij izolację między drzwiami a ścianką tam przy zawiasach drzwi i dobrze obejrzyj przewody, ja dziś robiąc nową elektrykę na tyle auta rozciałem to to i co sie okazało? Jest tam 8 przewodów z czego 4 były poprzecinane lub prawie poprzecinane co w moim przypadku skutkowało "nie wracaniem" wycieraczki.

Przy okazji mam pytanie czy ktoś ma moze oryginalny schemat instalacji w staruszkach z uwzględnieniem kolorów przewodów? W trakcie roboty wynikły mi dwie zagadki i nie wiem jak je rozwiązać wolałbym pozostać przy głównej wiązce oryginalnej tej która idzie od przodu ale mam wątpliwości co do tego "od czego" sa dwa przewody a nie chce mi sie wywalać zbiornika żeby wszystko "po kablach" sprawdzać.
Nahen/thor_

Postprzez loony-toons » 06 lip 2010, 19:33

hej. tak naprawdę to jeszcze nie miałem czasu się tym zająć:( ale na dniach muszę bo mnie już szlag z tym trafia... zacznę od tej wiązki o której mówisz
loony-toons

Postprzez Nahen/thor_ » 08 lip 2010, 17:27

W moim przypadku niebieski ("czysty niebieski bez zadnych pasków) odpowiada za podanie napiecia do "powrotu" wycieraczki. Dwa przewody "seledynowe" jeden "czysty" drugi z paskiem czerwonym obsługują centralny zamek, "seledyn" z czarnym paskiem ogrzewanie szyby, niebieskie obsługują wycieraczkę, czarne to masa a jeden ine mam pojęcia do czego jest ;)
Nahen/thor_

Powrót do 1983-1991