Projekt długi polift + 3.2 dohc /ewentualnie 3,5 stand-alone

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Projekt długi polift + 3.2 dohc /ewentualnie 3,5 stand-a

Postprzez miras7 » 15 mar 2025, 08:50

Po kilku wpadkach ze świecami Denso odpuściłem sobie tę markę. Może to był przypadek. Jedna nie działała od nowości, jakiś komplet zużył się po kilkunastu tys km itp. Jak się sprawdzą to napisz za jakiś czas. Co do rolek osprzętu to często nie łożysko a sama rolka z tworzywa jest zużyta
miras7

Postprzez mcgiver » 15 mar 2025, 12:42

nie miałem jeszcze żadnych fuckupów z denso aczkolwiek zawsze może być ten pierwszy raz. Co do rolek to są stalowe i były w dobrym stanie ale łożyska już nie pracowały ciasno i na pewno generowały by hałas, dlatego zdecydowałem tylko wymienić łożyska.
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Postprzez mcgiver » 16 mar 2025, 20:26

taka ciekawostka co do filtra oleju ; kupiłęm już dwa razy filtr oleju od kąd kupiłem auto i coś mi nie pasowało z gabarytem tego filtra bo wydawał mi się miniaturowy .
Jest to filtr OP575 firmy FILTRON i ma on średnicę 68mm i wysokość 86mm (zmierzona przed momentem) , natomiast dziś zaczołem szukać info na ten temat i znalazłem również FILTRONA o tym samym kodzie OP575 i ma on srednicę 82mm , tak że jakieś niespójne dane są w sieci.
Pozatym znalazłem również model OP557 też jest dedykowany do tego silnika ,a jest znacznie większy ; średnica 83 wysokość 82. Muszę to sprawdzić na zywo w jakimś sklepie.
Chyba to że jest większy to powinien mieć większą srednicę filtracji, tak sądzę.
Ten filtr na korpusie wyglada bardzo śmiesznie i uszczelka jest na krawędzi przylgni uszczelniającej. Jeden filtr kupiłem na miejscu w sklepie DOBIERANY z katalogu a drugi na necie w komplecie z olejem na dolewki. fotki https://photos.app.goo.gl/atxEwgBfqbHLfeBL7
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez mcgiver » 29 mar 2025, 22:09

za każdym razem jestem zdumiony stanem tego samochodu. Własnie zabrałem się za podmianę kół z nowymi butami i po odkręceniu przedniego koła zszokował mnie stan piasty . Nikt tu jeszcze nie był przedemną, na deklu jest oryginalna zielona farba fabryczna, sruby w stanie perfekcyjnym , nic nie poobijane ani nie skorodowane. Jeśli to było kiedyś odkręcane to chyba tylko w celu wymiany tarczy hamulcowej.
Nakrętki szpilek są oryginalne , z 4 kompletów czyli z 96szt nakrętek wybrałem 24szt w bardzo ładnym stanie , oraz dokładnie je wyszczotkowałem w ropie.
Po 27 latach te nakrętki są w lepszym stanie niż, ten syf dziś sprzedawany , co koroduje po kilku miesiącach.
Silnik właściwie jest gotowy , ale jakoś tak nie mam weny żeby się brać za podmianę . :roll:
Fotki https://photos.app.goo.gl/HX5ZJvaFrW8SBUAR9
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez mcgiver » 09 kwi 2025, 22:44

projekt ze względu na inne zobowiązania idzie jak krew z nosa ,ale jednak cały czas do przodu.
Dziś sprawdziłem na aucie wszystkie cewki z nowymi irydówkami i zostały zamontowane na nowym silniku.
Silnik zamknięty , magistrala wodna odświerzona i z nowymi oringami zamontowana i mimo ,że na stojaku to silnik już gada ; filmik pod linkiem, przy okazji sesja z nowymi butami
https://photos.app.goo.gl/YzwZioYK5r2RFX9e9
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez miras7 » 10 kwi 2025, 10:41

Ciekaw jestem jak będą się sprawować chińskie opony.
miras7

Postprzez mcgiver » 10 kwi 2025, 11:12

miras7 napisał(a):Ciekaw jestem jak będą się sprawować chińskie opony.

Sam jestem tego ciekaw. W 2018 roku kupiłem letnie ateki chińskie i zrobiłem na nich niecałe 30tyś i nie było bieznika. Puzniej kupiłem całoroczne coopery i po 60tyś jeszcze bieżnika było całkiem sporo. Te które teraz kupiłem cą również całoroczne i mają podobne parametry na etykietach do cooperów , data produkcji bardzo świerza bo 6 tydzień 2025, pożyjemy zobaczymy.
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez miras7 » 10 kwi 2025, 11:57

Przypomniało mi się... kumpel z Wrocka ma w swoim 3.5 taki problem, że pourywały mu się szpilki kolektorów wydechowych, chyba te ostatnie tylne. Nie przy odkręcaniu tylko same z siebie, od naprężeń (?) i teraz mu tam trochę pierdzi. Żeby to teraz naprawić to trzeba dźwignąć silnik lub nadwozie bo nie ma dostępu. Ty zapewne masz to wszystko nowe lub sprawdzone.
miras7

Postprzez mcgiver » 10 kwi 2025, 12:22

chodzi o szpilki miedzy kolektorami a głowicami czy miedzy kolektorem a downpipe ?
Co do szpilek i nakrętek między głowicami a kolektorem to cały komplet mam z tych głowic i jeszcze z innych , wybrałem komplet nie uszkodzonych , nie zapieczonych ani zatartych . Dobrze jest mieć kupę gratów żeby wybrać najlepsze elementy :)2 .Uszczelki oczywiście są nowe.
Natomiast co do tych drugich szpilek to dwie muszę podmienić z drugiego silnika bo są w słabym stanie.
Ze szpilkami między prawym kolektorem a downpipe miałem problem w 6vd1 po remoncie bo się mi popuszczały i też pierdziało , tylko że tam był stary model głowic z 2 szpilkami zamiast 3 w nowszej wersji ,ale w końcu udało mi się to jakoś dokręcić od spodu i problem zniknoł.
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez mcgiver » 10 kwi 2025, 23:23

Plan był taki żeby wiązkę silnika i kolektor ssący oraz wszelkie diwajsy nad głowicami przeszczepić z silnika który jest w aucie . Głównym powodem takich planów było to że jest instalacja gazowa i nie chciałem sobie komplikować życia , dopasowując „nową wiązkę” do istniejącej instalacji lpg.
Wiązało się to z tym że prace miedzy wyjęciem starego silnika ,a włożeniem nowego wydłużą się o dopieszczenie całej góry.
Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że wiązka w aucie nie jest pocięta przy wtryskiwaczach ani nigdzie mimo że jest lpg. Wiązka z niebieskiego również . Nie analizowałem jeszcze dokładnie w którym miejscu w instalacji samochodu jest zaimplementowane lpg , ale z trzech wiązek 6ve1 które mam , tylko jedna jest pocięta przy wtryskiwaczach (wiązka z angola) , mimo że wszystkie trzy pochodzą z zagazowanych silników.
Zajebiście się składa bo mogę sobie przygotować kompletny silnik razem z kolektorem i wiązką do uruchomienia w aucie bez zbędnej zabawy , a dzięki temu mam więcej czasu na przygotowanie całej komory silnika i osprzętu tak by to wyglądało cacy. Na pewno pod maską poza nowym organem będzie kompletne przemeblowanie , ponieważ instalacja lpg jest tak hujowo rozmieszczona że wszystko wszędzie wisi i mnie wkurwia. Reduktor lpg z pod zbiorniczka wspomagania, pójdzie pod skrzynkę bezpieczników i dzięki temu będzie można zlikwidować kilka metrów węży chłodzących i ogólnie wszystko lepiej poukładać. Wtryski lpg będą schowane , bo jest na to miejsce pod osłoną kolektora i nie wymaga to jakichś karkołomnych wyczynów.
Zastanowię się jeszcze czy sterownika lpg też nie przenieść gdzie indziej , ale to już na spokojnie.
Co mnie zastanawia ,to to ,że silnik który mam w aucie i ten z niebieskiego są z tego samego roku , a mają inne listwy wtryskowe, na razie nie zauważyłem innych różnic.
https://photos.app.goo.gl/1E6tspmqPMPmeJYR8
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez miras7 » 11 kwi 2025, 11:32

Chodzi o szpilki w głowicy.
No to ktoś się postarał i wpiął się z lpg pod wiązkę z komputera. Zawsze to mniejszy bajzel z kablami. Większość samochodów, które kupiłem z lpg miało to , delikatnie mówiąc, chaotycznie zamontowane. W kilku wywaliłem do zera całą starą instalację i zamontowałem nową po swojemu i spokój. A zawsze to taniej (i lepiej) niż zlecać montaż od zera.
miras7

Postprzez mcgiver » 12 kwi 2025, 01:44

mały update czyli najnowsze wypociny :D .
Po przeglądzie , małych naprawach i odświerzeniu zagościła wiązka i kolektor ssący.
Dla porównania silnik z niebieskiego z peknietym wałem , z którego też zassałem kilka elementów i remontowany silnik z bordowego który ma wylądować w zielonym czołgu. Zmieniła się lokalizacja stojaka z silnikiem z zacisznej piwnicy pod domem do warsztatu , bo jesli nic się nie zmieni to w przyszłym tygodniu czołg wjeżdża na kanał.
Kilka detali z osprzetu poszło do piaskowania .
najnowsze fotki
https://photos.app.goo.gl/CfiGzw7CZh7cgQgRA
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez mcgiver » 13 kwi 2025, 01:26

Poprawiać to można po niemcach , nie po japońcach. Cały fetysz polega na tym że musiałem sobie nawet kupić w sieci druciane opaski świeżo ocynkowane bo oryginalne skorodowały lub zostały zamienione na bezpłciowe taśmówki , typu NORMA . Tak mi się właśnie ta japońska myśl podoba.
Po japońcach się nie poprawia , trzeba tylko grzecznie odbudować wszystko w myśl japońskiej technologii, no nie są idealni , ale przemilczmy te aspekty bo mozna sobie z tym dać rady :)21
Z drucianymi opaskami pierwszy raz miałem do czynienia w 94roku w mojej wtedy kilkunastoletniej hondzie jakby nie zgniła to dalej byby u mnie . później były beemki i dalej kilka pod domem stoi z tych najlepszych lat , ale jednak co japonia to japonia. Drażni mnie jak ktoś na te auta mówi opel bo opel nie zasłużył sobie na to co prezentuje isuzu....
Cały czas dąże do tego żeby wszystko było zblizone do oryginału i dlatego wolę odświerzyć stare elementy typu sruby itd ,niż dawać jakies nowe zamienniki.
Zostało zamontowanie listwy wtryskowej ,ale pierw musze sprawdzić wtryskiwacze, dla pewności również wymienić oringi na wtryskach na nowe i dopracowanie jakichś drobnostek i organ jest gotowy do przeszczepu.
Dobrze że robię tylko dla siebie a nie po ludziach bo bym zbankrutował :)
https://photos.app.goo.gl/AWXGTdUtW1bYPaREA
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez miras7 » 13 kwi 2025, 12:11

mcgiver napisał(a):...
...

Dlatego ja nie poszedłem w pełnoetetowy warszat bo nie wyszedł bym na tym jak większość warsztatów wychodzi...
A poza tym prawdę piszesz z tymi japońcami. Niektóre gdyby nie zgniły były by wieczne
miras7

Postprzez pocieszny » 14 kwi 2025, 19:27

miras7 napisał(a):Ciekaw jestem jak będą się sprawować chińskie opony.

mam chińczyki Radar Renegate RT w d-maxie od 2 lat, na lato i wyjazdy bardzo sobie chwale :)2
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez mcgiver » 14 kwi 2025, 22:23

miras7 napisał(a):
mcgiver napisał(a):...
...

Dlatego ja nie poszedłem w pełnoetetowy warszat bo nie wyszedł bym na tym jak większość warsztatów wychodzi...
A poza tym prawdę piszesz z tymi japońcami. Niektóre gdyby nie zgniły były by wieczne

Widzę że mamy podobne podejście do motoryzacji i utrzymania jej . Niestety zbyt sentymentalne i niezbyt pragmatyczne , a to nie słuzy interesom , a mechanik który z tego żyje niestety musi mieć inne priorytety.
Ja z zawodu jestem mechanikiem , ale nie samochodowym. Samochodowym jestem z zamiłowania , już w podstawówce naprawiałem komarki i wueski po dziadku .
Pierwszy japoniec to było moje drugie auto po takiej klasyce jak fiat 126p , ale tak mnie zawiódł że poprzysiegłem sobie że już nigdy nie bede miał fiata .
Była to honda accord 1,6 1981, po 6 latach użytkowania zrobiłem w 2000 roku remont bo zaczoł świecić olej. Remont się udało zrobić w relatywnie niewielkich koztach bo to nie była panewka ,a naped pompy oleju , ale jak już silnik miałem rozebrany to panewki i pierścienie też przy okazji robiłem, ale jak zobaczyłem że rok puzniej znów jest problem z blacharką mimo że już wydawało mi się to w miarę ogarnołem to ręce mi opadły i sprzedałem to w pizdu i kupiłem bmw. Bmw e28 było tylko o 5 lat młodsze , ale z korozją nie było tam aż takich wielkich problemów i miało 2 razy więcej koniuff :)21 , też bardzo żałuję że tego auta się pozbyłem i dotarło to do mnie relatywnie szybo bo po roku chciałem go odkupić spowrotem , ale niestety się nie udało :roll: .
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)